Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 13arrow Страховий стаж залежить від розміру сплати ЄСВ



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Страховий стаж залежить від розміру сплати ЄСВ

Приватні підприємці зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати ЄСВ, а також подавати обов’язкову ЄСВ-звітність до фіскального органу за своїм основним місцем обліку (ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI, далі — Закон № 2464).

Винятки з правил: підприємці звільняються від обов’язкової сплати ЄСВ «за себе», якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV (далі — Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. 

Розшифруємо два терміни:

  • страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який місячні суми ЄСВ сплачені у розмірі не менше, ніж мінімальний страховий внесок (ч. 1 ст. 24 Закону № 1058);
  • застрахована особа — це фізична особа (у тому числі ФОП), яка підлягає загаль­нообов’яз­ковому державному соціальному страхуванню і сплачує/сплачувала та/або за яку сплачується/спла­чувався у встановленому законом порядку ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

Приватний підприємець повинен платити ЄСВ «за себе» в будь-яких випадках. При цьому місячна сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 році — 819,06 грн.).

Таким чином, підприємці мають право на отримання пенсії. Для цього вони повинні мати страховий стаж, який залежить від сплати ЄСВ.

Головне управління ДФС у Луганській області повідомляє, що несплата ЄСВ та неподання обов’язкової ЄСВ-звітності відповідно призводять до відсутності в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування даних щодо зарахованого страхового стажу для призначення пенсії.

Інформацію щодо зарахування періодів роботи до страхового стажу можна отримати в електрон­ному вигляді, зареєструвавшись на веб-порталі за адресою: http://portal.pfu.gov.ua, або особисто звер­нувшись до Пенсійного фонду.