Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 15arrow Особливості отримання соцдопомог підприємцями «за себе»



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Особливості отримання соцдопомог підприємцями «за себе»

З 1 січня 2016 року ФОП належать до категорії страхувальників на загальних підставах, а тому  мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за умови сплати страхових внесків.

Підприємці є платниками ЄСВ в обов’язковому порядку (виняток: звільняються від примусової сплати «за себе» ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV, та отримують відповідно до закону пенсію або соцдопомогу).

Кременчуцьке відділення Фонду соціального страхування України у Полтавській області навело основні нюанси отримання соцдопомог для підприємців.

1. У разі настання у ФОП одного із страхових випадків, визначених статтею 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) (зокрема, тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві; чи в разі настання відпуски у зв’язку з вагітністю та пологами), допомога призначається та нараховується ФОП самостійно із дотриманням усіх вимог законодавства.

2. Для призначення матеріального забезпечення ФОП повинні оформити рішення уповноваженого із соціального страхування про призначення допомоги. Адже в цих випадках ФОП є страхувальниками та виступають як уповноважені із соцстрахування.

3. Допомога по вагітності та пологах надається в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу). А ось у разі тимчасової непрацездатності необхідно обрахувати страховий стаж, адже залежно від нього визначається розмір відповідної допомоги. Крім того, нагадуємо про деякі особливості щодо нарахування допомоги по вагітності та пологах:

  • сума допомоги по вагітності та пологах із розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку (з 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата становить 3723 грн., тому середньоденна сума допомоги — 3723 грн. : 30,44 = 122,31 грн./день) (ст. 26 Закону № 1105);
  • сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески;
  • за страховим випадком, який настав до припинення підприємницької діяльності, допомога по вагітності та пологах нараховується за період від початку страхового випадку і до дня припинення підприємницької діяльності;
  • якщо ФОП перебуває в трудових відносинах із роботодавцем за трудовим договором і це є основ­ним місцем роботи, підставою для призначення допомоги як фізичній особі — підприємцю є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Примітка редакції. У Законі № 1105 існують особливості розрахунку декретних та допомоги з тимчасової непрацездатності, залежно від розміру страхового стажу за останній рік.

Застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування «заробили» стра­хо­вий стаж менше 6 місяців, мають право на:

  • допомогу по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку;
  • допомогу по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.