Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 16arrow Чи повинні бути у назві закладу слова «кафе», «бар», «ресторан» при торгівлі алкоголем на розлив



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Чи повинні бути у назві закладу слова «кафе», «бар», «ресторан» при торгівлі алкоголем на розлив

Платник зобов’язаний за формою № 20-ОПП повідомляти про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (у тому числі про кафе, бари, ресторани), контролюючі органи за основним місцем обліку протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття (п. 8.4 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 9 грудня 2011 року № 1588).

Згідно з довідником типів об’єктів оподаткування, оприлюдненим на офіційному веб-порталі ДФСУ, «Кафе» має код «247», «Ресторан» — «452», «Бар» — «78» тощо.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями — це діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків (у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування) (ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР (далі — Закон № 481) та п. 2 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року № 854 (далі — Правила № 854)). При цьому продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється лише суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів (ст. 15-3 Закону № 481 та п. 22 Правил № 854).

Згідно з п. 1.5 та п. 1.6 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 року № 219, заклади ресторанного господарства (далі — ЗРГ) поділяються за типами: фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, буфети, магазини кулінарних виробів, кафетерії, а ресторани та бари — також на класи (перший, вищий, люкс). 

Вибір типу закладу та класу ресторану або бару здійснюється суб’єктом господарської діяльності самостійно з урахуванням вимог законодавства. 

Відкриття ЗРГ узгоджується з органами місцевого самоврядування, установами державної санітарно-епідеміологічної служби.

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 115.03) вказує: здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив має право виключно ЗРГ або спеціалізований відділ, що має статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та зареєстрованими відповідними видами економічної діяльності за кодами класифікації КВЕД ДК 009:2010 незалежно від того, чи є у назві слова «кафе», «бар» або «ресторан».




 
 

Rambler's Top100