Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 17arrow Як підтвердити трудові відносини: рекомендації Держпраці для екс-працівників



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Як підтвердити трудові відносини: рекомендації Держпраці для екс-працівників

Суть справи: громадян працював без належного оформлення трудових відносин. При звільненні роботодавець не виплатив належні працівнику кошти. Виникає запитання: що робити екс-працівнику для відстоювання своїх прав?

У зв’язку з цим Управління Держпраці у Волинській області пояснює: питання встановлення факту трудових відносин у минулому не входить до компетенції їхнього відомства. Адже відповідно до пп. 1
п. 13 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295, інспекторам праці забороняється виступати посередниками, арбітрами чи експертами під час розгляду індивідуальних або колективних трудових спорів. Механізм поновлення порушених трудових прав працівників визначений главою XV Кодексу законів про працю України. Ця функція здійснюється комісіями по трудових спорах і судами.

Волинські фахівці рекомендують для встановлення факту колишнього перебування працівника у трудових відносинах з суб’єктом господарювання звернутися до суду із відповідною заявою. Доказами у справі можуть бути пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів.