Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 19arrow Новий порядок отримання соцдопомог від Фонду



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Новий порядок отримання соцдопомог від Фонду

Фонд соціального страхування затвердив три документи, які змінили механізм надання соцвиплат, а саме:

  • Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування України від 19 липня 2018 ро­ку № 11 (далі — Порядок № 11) (його дія поширюється на потерпілих від нещасного випадку на виробництві та/або професійного захворювання та осіб, які мають право на страхові виплати в разі втрати годувальника); 
  • Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду соцстраху від 19 липня 2018 року № 12 (далі — Порядок № 12); 
  • Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління Фонду соціального страхування України від 19 липня 2018 року № 13 (далі — Порядок № 13). 

Порядок № 11 та Порядок № 12 набули чинності з 1 жовтня 2018 року, а Порядок № 13 — з 27 липня 2018 року.

Голова правління Фонду соціального страхування України Володимир Саєнко пояснив: «Головна мета нововведень — зменшити ризик затримок при виплатах за лікарняними листками. Це дозволить збільшити контроль за дотриманням роботодавцями прав застрахованих осіб. І одночасно допомогти роботодавцям завдяки заміні перевірок використання коштів Фонду на попередній контроль для упередження помилок. Тобто знизити для них ризик накладення штрафів».

Отже, найважливішими є три нововведення.

По-перше, вводиться у дію нова форма заяви-розрахунку (за формою, наведеною у додатку 1 до Порядку № 12) для надання матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих виплат потерпілим на виробництві.

Страхувальник* подає заяву-розрахунок до Фонду за своїм місцезнаходженням не пізніше 5 робочих днів із дати прийняття рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування про призначення матеріального забезпечення.

По-друге, впроваджується система оперативного інформування Фонду роботодавцями про здійснення виплат працівникам. Тобто після проведення виплат за рахунок коштів Фонду страхувальник повинен буде надсилати повідомлення (далі — Повідомлення) (за формою, наведеною у додатку 2 до Порядку № 12)* протягом місяця з дня проведення виплат.

По-третє, страхувальник може подавати документи до Фонду в електронному вигляді (заяву-розрахунок, Повідомлення, звітність).

У нижченаведених публікаціях розглянемо детально основні нововведення.

* Примітка редакції. Ще заяву-розрахунок подає ФОП щодо допомоги на себе, тому формально йому треба подати й Повідомлення, бо в п. 10 Порядку № 12 це є обов’язком страхувальника без будь-яких винятків.