Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 19arrow Перші жертви перевірки громадянських рахунків ФОП



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Перші жертви перевірки громадянських рахунків ФОП

У попередніх номерах ми вже писали про те, що ДФСУ отримала від банків інформацію щодо наявності рахунків усіх підприємців, які мають рахунки як фізособи. За словами фіскалів, вони пішли на це, оскільки вважають, що значна частина ФОП приховує свої справжні прибутки, використовуючи для своєї господарської діяльності громадянські рахунки.

Отже, тих підприємців, яких піймають на «гарячому», чекає сплата незадекларованих податків і, звичайно, штрафи.

І ось вже є перші результати. Так, фахівці управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Харківській області отримали податкову інформацію стосовно самозайнятої особи, яка у 2017 році здійснювала господарську діяльність у сфері торгівлі.

В установах банку жінкою було відкрито розрахункові рахунки як на підприємця, так і карткові на фізичну особу. Під час здійснення господарської діяльності вона отримувала грошові кошти за реалізований товар на «громадянські» карткові рахунки, суми яких не декларувала і не сплачувала з них податки. У ході проведення документальної перевірки було встановлено отримання доходу від здійснення господарської діяльності за 2017 рік у сумі понад 9,2 млн грн., які надійшли на карткові рахунки фізичної особи. На підставі цього було донараховано податків та зборів понад 2,7 млн грн.

Зробимо висновки.

1. Зазначимо, що фіскали перш за все взялися за громадянські рахунки підприємців. Громадян, які не зареєстровані підприємцями, поки не чіпають.

2. На першому етапі фіскали взялися за великі суми порушень. Хоча потім податківці можуть перейти і до дрібніших сум.

3. Фіскали повинні дотримуватися податкових строків давності (крім ЄСВ, для якого не існує часових обмежень).

Отже, контролюючий орган має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника не пізніше закінчення 1095 дня (тобто 3 роки), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (якщо така декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання) та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник вважається вільним від такого грошового зобов’язання, а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку (п. 102.1 Податкового кодексу України).