Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 22arrow Фіскали почали масову РРО-перевірку продавців технічно складних побутових товарів



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Фіскали почали масову РРО-перевірку продавців технічно складних побутових товарів

З 8 травня 2017 року всі продавці технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні (далі — ТСПТ) згідно з переліком, затвердженим постановою КМУ від 16 березня 2017 року № 231 (далі — Постанова № 231), при здійсненні розрахункових операцій (тобто якщо покупці розраховуються з продавцем готівкою або за допомогою банківських платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) зобов’язані застосовувати РРО, незалежно від обраної системи оподаткування та обсягу доходу за календарний рік. Використовувати РРО в разі продажу ТСПТ повинні як платники єдиного податку першої групи, так і платники другої та третьої груп. Для всіх категорій єдинників визначальною умовою для обов’язкового застосовування РРО є реалізація ТСПТ (тоді не діє РРО-пільга, передбачена п. 296.10 Податкового кодексу України, далі — ПК).

ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомило: результати моніторингу свідчать, що майже половина єдинників — продавців ТСПТ упродовж цього значного періоду (з 8 травня 2017 року) не дотримуються законодавчих вимог щодо своєчасної реєстрації та застосування РРО. Цим самим вони порушують як законодавство в сфері розрахунків, що контролюють податківці (не використовують РРО), так і права споживачів (оскільки, гарантійний ремонт ТСПТ можливий тільки за наявності фіскального чека*). 

У фіскальному відомстві відзначають, що впродовж року проводили з бізнесом роз’яснювальну роботу щодо необхідності використання РРО. Тепер визначили ризики і змушені приймати рішення щодо перевірок. У зв’язку з чим фіскали нагадують, що:

  • однією з підстав для проведення фактичних перевірок органами податкової служби є «письмове звернення покупця (споживача), оформлене відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій ...» (пп. 80.2.3 ПК);
  • фактична перевірка здійснюється без попередження платника (п. 80.1 ПК);
  • перед початком фактичної перевірки з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій та ведення касових операцій ревізорами може бути проведена контрольна розрахункова операція (п. 80.4 ПК).
Довідка від ДФСУ
Станом на 1 січня 2018 року в Україні нараховується понад 7 тис. суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію ТСПТ. З 8 травня 2017 року (тобто з моменту набуття чинності Постановою № 231) платниками добровільно було зареєстровано майже 3,2 тис. РРО.
Органами ДФС станом на 1 листопада 2018 року проведено 2 137 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють ТСПТ. Їм донараховано 12,1 млн грн. штрафних санкцій за недотримання законодавчих вимог при проведенні розрахункових операцій.
Найчастіше суб’єкти господарювання порушували вимоги щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій — 1530 випадків та порядку обліку товару — 41 порушення. Також виявлено 381 порушення норм з регулювання обігу готівки. Крім того, за результатами перевірок суб’єктами господарювання тільки у 2018 році зареєстровано 2926 РРО.

* У п. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12 травня 1991 року № 1023-XII передбачено, що гарантійні вимоги споживача щодо ТСПТ розглядаються після пред’явлення розрахункового документа, передбаченого Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР, та технічного паспорта (або іншого документа, що його замінює) з позначкою про дату продажу.