Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 24arrow Нововведення — 2019 для єдинників



ГОРЯЧАЯ ТЕМА
Нововведення — 2019 для єдинників
Нещодавно Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII були внесені зміни до Податкового кодексу України (далі — ПК), які набирають чинності з 1 січня 2019 року (за винятком окремих положень). Проаналізуємо основні зміни, які стосуються платників єдиного податку.

РРО

Законодавці урізали РРО-пільги. Отже, з 1 січня 2019 року за оновленим п. 296.10 ПК підприємці-єдинники повинні застосовувати РРО при продажу не тільки технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, а й лікарських засобів та виробів медичного призначення (незважаючи на обсяг річного доходу).

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР вироби медичного призначення (медичні вироби) — будь-який інструмент, апарат, прилад, прист­рій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діаг­ностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів. А термін «лікарські засоби» розшифровано у ст. 2 Законі України «Про лікарські засоби» від 4 квітня 1996 року № 123/96-ВР («лікарський засіб — будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ* та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу»).

Роздрібний продаж алкоголю

Згідно з пп. 3 пп. 291.5.1 ПК не можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів. Однак є винятки з правил, які оновлені з 1 січня 2019 року. Отже, єдинниками можуть бути підприємці, які здійснюють роздрібний продаж:

  • паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів; 
  • пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин.
Отже, нововведеннями з 1 січня 2019 року розширено випадки, коли ФОП мають право перебувати на спрощеній системі: у разі здійснення роздрібного продажу сидру, пері (без додання спирту).

Індекс споживчих цін для 4 групи платників єдиного податку

Індекс споживчих цін за 2015 та 2017 роки і далі вже до 2023-го року, що використовується для визначення величини коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи, застосовується із значенням 100% (п. 5 підрозділу 8 розділу ХХ ПК).

Редакція газети "Консультант приватного підприємця"

* АФІ — тут і надалі активні фармацевтичні інгредієнти.