Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 03arrow ФОП припустився помилки в ЄСВ-звіті за формою № Д5: як виправити



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
ФОП припустився помилки в ЄСВ-звіті за формою № Д5: як виправити

Ситуація: ФОП припустився грошової помилки у річному Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5) (далі — Звіт № Д5) (наприклад, заповнено не ту таблицю форми або помилка у грошовому показнику). Як її виправити?

Аналіз ситуації від ДФСУ: все залежить від того, коли платник виявив помилку: якщо до закінчення граничного строку подання Звіту № Д5, тоді можна самостійно виправити помилку — шляхом його повторного подання. А ось якщо граничний строк сплив, то завдання значно ускладнюється: підприємцю треба пройти три етапи.

Отже, Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435 (далі — Порядок № 435), не передбачено самостійного виправлення страхувальником помилок після закінчення терміну подання Звіту № Д5.

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 301.06.02) пояснює: помилки, що стосуються грошових показників (ариф­метична помилка; неправильно нарахована сума доходу/ЄСВ; заповнено не ту таблицю Звіту № Д5 — за звітні періоди до 1 січня 2018 року; у таблиці 1 Звіту № Д5 неправильно вказано код категорії застрахованої особи за звітні періоди після 1 січня 2018 року тощо) у Звіті № Д5, можуть бути:

  • або виявлені перевіряльниками при документальній перевірці і виправлені за її наслідками;
  • або виявлені ФОП самостійно (підприємець надає заяву до контролюючого органу з проханням провести перевірку/звірку).

Етапи при самостійному виявленні підприємцем помилки (до проведення документальної перевірки контролюючим органом):

  • 1-й етап — подання заяви до контролюючого органу з проханням провести перевірку/звірку, у якій зазначити причину перевірки (за який період допущена помилка у Звіті № Д5; яка саме помилка; причини її виникнення; правильні дані);
  • 2-й етап — проведення контролюючим органом перевірки (звірки) у платника;
  • 3-й етап — для виправлення неправильних показників за результатами проведеної перевірки (звірки) платники подають до контролюючих органів таблицю 3 Звіту про суми добровільних внес­ків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати (форма № Д6) (далі — Звіт № Д6). Цей звіт потрібно подати до фіскального органу протягом одного календарного місяця після здійснення відповідних розрахунків (п. 14 розділу IV Порядку № 435). Таблиця 3 Звіту № Д6 формується і подається до контролюючих органів виключно на підставі акта документальної перевірки страхувальника (обов’язковим є зазначення номера і дати акта) і містить суми, на які збільшено або зменшено зобов’язання (у такому разі допускається внесення від’ємного значення).
Увага! ДФСУ нічого не сказала, але треба розуміти: якщо в результаті ЄСВ-помилки вийшла недоплата, то фіскали нарахують підприємцю фінансовий штраф, пеню та притягнуть до адміністративної відповідальності.