Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Оновлена «акцизна» звітність

9 серпня набрав чинності наказ Мінфіну від 8 травня 2019 року № 189 (далі — Наказ № 189), яким зат­верджено зміни до «акцизної звітності».


Особливості уточнення показників декларації акцизного податку суб’єктом роздрібної торгівлі

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, заповнює та подає лише розділ Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі — Розділ Д) декларації акцизного податку (далі — Акцизна декларація) та додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі — Додаток 6) (абз. 2 п. 2 розділу І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року № 14, далі — Порядок № 14).


Внесено зміни до форми декларації з турзбору

Нагадуємо, що з 1 січня 2019 року змінено порядок розрахунку туристичного збору. Тому Міністерство фінансів України наказом від 8 травня 2019 року № 186 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 19 липня 2019 року за № 795/33766, далі — Наказ № 186) внесло зміни до форми податкової декларації з туристичного збору (далі — Турдекларація).


Дохід виплачено підприємцю: особливості відображення у ф. № 1ДФ

При нарахуванні (виплаті) доходів фізичним особам — підприємцям (незалежно від системи оподаткування) та самозайнятим особам податкові агенти зобов’язані відобразити такі доходи у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за звітний квартал, у якому вони були нараховані.


Відповідальність за несвоєчасне подання звіту про суми податкових пільг

Усі суб’єкти господарювання, які не сплачують податки/збори до бюджету в зв’язку з отри­манням податкових пільг, повинні подавати відповідний звіт (п. 1 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233, далі — Порядок № 1233).


Через Електронний кабінет можливо отримати копію раніше поданої звітності

Платник має право подавати звітність в електронній формі за допомогою Електронного кабінету.


Чи можна відкликати «єдину» заяву
Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу відповідну заяву (її форма затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20 грудня 2011 року № 1675).

Коли підприємець має право на податкову знижку

Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує приватних підприємців, в яких випадках вони мають право скористатися податковою знижкою.


Бартер у ФОП: податкові нюанси

Бартерна (товарообмінна) операція — господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору (пп. 14.1.10 Податкового кодексу України, далі — ПК).


Підприємницька діяльність у власній квартирі

Ситуація: фізична особа займається підприємницькою діяльністю в квартирі, що належить їй на праві власності.


Які доходи враховують для реєстрації платником ПДВ

Приватний підприємець на спрощеній системі оподаткування не має права бути платником ПДВ (виняток: платники 3 групи зі ставкою єдиного податку 3%). У загальносистемників інша ситуація.


Нові критерії ризиковості для блокування ПН/РК
Державна фіскальна служба України у листі від 7 серпня 2019 року № 1962/99-99-29-01-01 вказала оновлені Критерії ризиковості платника податку та Критерії ризиковості здійснення операцій.

Штраф за роздрібний продаж алкогольних напоїв без застосування РРО (КОРО)
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що у випадку здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), не зазначений у ліцензії, до суб’єктів господарювання застосовується фінансова санкція у розмірі 200% вартості реалізованої через такий РРО (книгу обліку розрахункових операцій) продукції, але не менше 10 тис. грн. (ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP).


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Топ-­5 помилок при поданні уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ
Фахівці Офісу великих платників ДФС під час здійснення проведення камеральних перевірок виявляють низку порушень при заповненні податкових декларацій з ПДВ та уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. 


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Найцікавіші РРО-тези для ФОП

ГУ ДФС у Черкаській області навело 9 тез щодо порядку дотримання готівкових роз­рахунків і застосування РРО приватними підприємцями.



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Спрощена система оподаткування очима фіскалів (строки подання звітності та порядок її заповнення)
Редакція продовжує цикл публікацій, у яких наведено роз’яснення фіскалів щодо застосування спрощеної системи оподаткування (початок див. у № 10–15 газети за 2019 рік).
У цьому номері ми розглянемо найцікавіші консультації із «ЗІР» в підкатегорії 107.08 (строки подання звітності та порядок її заповнення).


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Державна податкова служба України розпочала свою роботу

КМУ прийнято розпорядження від 21 серп­ня 2019 року № 682-р про початок роботи Державної податкової служби України (далі — ДПС).


Як Держпраці перевірятиме бізнес — нова постанова КМУ

На сайті Урядового веб-порталу оприлюднено текст постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю» від 21 серпня 2019 року № 823 (далі — Постанова № 823). Постановою № 823 затверджено:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Особливості оформлення працівника на випробувальний строк

Іноді роботодавець хоче убезпечити себе, тому при прийнятті на роботу підприємець має право встановити своєму працівникові випробувальний строк (далі — ВС). Якщо він пройде випробування, то залишиться працювати. А якщо ні — його можна звільнити як такого, що не пройшов ВС. Саме можливість безпроблемно звільнити працівника як такого, що не справляється, є головною причиною встановлення роботодавцем ВС.


Як правильно звільнити працівника за прогул

Запитання: Працівник не з’являвся на роботі кілька днів. Чи маю я право звільнити його за це, якщо він не надав ніяких документів, які б підтвердили поважність відсутності?


Звільнення працівників: що потрібно знати роботодавцеві?

Роботодавець має чітко виконувати норми трудового законодавства (зокрема, Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП). Отже, перед тим як звільнити працівника, треба правильно все оформити.

Ціною за неправильне звільнення можуть бути поновлення працівника на роботі через суд, виплата заробітної плати за час «вимушеного прогулу», штрафні санкції за порушення трудового законодавства та судові витрати.

Стаття присвячена практичним аспектам розірвання трудових відносин між роботодавцем і працівником.


Податкова вимога: як платнику оскаржити
Коли у платника виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідом­лення-рішення.

Як поліція та митниця штрафуватимуть за неоформлені транспортні засоби на «єврономерах»
Як відомо, з 22 серпня 2019 року запрацювали нові санкції зa порушення митного законодавства при ввезенні транспортних засобів особистого користування і трaнспортних зaсобів комерційного признaчення у режимaх «трaнзит» тa «тимчaсове ввезення» (Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України тa деяких інших законодавчих aктів Укрaїни щодо ввезення транспортних засобів нa митну територію Укрaїни» від 8 листопада 2018 року № 2612-VIII). У зв’язку з цим начальник управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Тернопільської митниці ДФС Володимир Петрук та заступник начальника Управління патрульної поліції Тернопільської облaсті Олег Сороковий на брифінгу розповіли про спільні дії поліції і митниці під чaс виявлення, фіксaції правопорушень власниками таких автомобілів.