Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Право підприємця отримати копію раніше поданої податкової звітності

Інформація у податковій звітності є конфіденційною, а податкові органи є розпорядниками цієї інформації.


Новий механізм повернення помилково сплачених податків та пені

З 1 листопада 2019 року запрацювали положення наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2019 року № 60 щодо нового механізму повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені.


Як заповнити за стандартом IBAN реквізити в платіжці на сплату ПДВ

ДПСУ («ЗІР», підкатегорія 101.17) пояснила як заповнювати реквізити одержувача в пла­тіжних дорученнях для перерахування коштів з власного поточного рахунку на електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ за стандартом IBAN.


Як отримати довідку про відсутність податкової заборгованості через Електронний кабінет

Довідку про відсутність заборгованості з платежів (далі — Довідка) видають податкові органи. Державна податкова служба України навела особливості, які потрібно знати платнику для отримання Довідки.


Коли надсилається податкова вимога

У разі, коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.1 Податкового кодексу України, далі — ПК).


Правила нарахування амортизації для екс-єдинників
ГУ ДПС у Закарпатській області зробило висновок: підприємець, який придбав основні засоби після 1 січня 2017 року під час перебування на спрощеній системі, має право після переходу на загальну систему оподаткування нараховувати амортизацію виходячи із залишкової вартості об’єкта, що визначається на момент переходу на загальну систему, та включити суму таких відрахувань до складу витрат.

ФОП-спрощенець звертається за субсидією: як рахують доходи

У Головному управлінні ДПС у Луганській області пояснили, як обчислюється сукупний дохід при призначенні житлової субсидії підприємцям на спрощеній системі оподаткування.


З 20 жовтня розширився перелік заборонених видів діяльності для єдинників

З  20 жовтня 2019 року в новій редакції запрацював пп. 8 пп. 291.5.1 Податкового кодексу України (далі — ПК). Це відбулося у зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20 вересня 2019 року № 129-IX.


Рекомендації Кабміну щодо перенесення робочих днів у січні 2020 року

У розпорядженні від 23 жовтня 2019 року № 995-р (далі — Розпорядження № 995) КМУ рекомендує роботодавцям  (крім органів Пенсійного фонду України, «Укрпошти», Державної казначейської служби та банківських установ) перенести робочий день із понеділка 6 січня на суботу 11 січня 2020 року (щоб було 4 вихідних поспіль).


Заява про прийняття подана, а працівник не вийшов на роботу: які дії роботодавця

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору (оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця) та повідомлення податківців про прийняття працівника (абз. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП). Форма цього повідомлення визначена в постанові КМУ «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17 червня 2015 року № 413 (далі — Постанова № 413).

ГУ ДПС у Чернівецькій області пояснило, що робити, коли роботодавцем було подано повідомлення про прийняття працівника на роботу, але працівник так i не приступив до виконання обов’язків.


Працівник усиновив дитину: чи має він право на одноразову оплачувану відпустку

Управління Держпраці у Львівській області пояснює: працівникам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини. При усиновленні двох і більше дітей ця відпустка надається тривалістю 70 календарних днів (ст. 182 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП).


Скасувати військовий збір: у Раді зареєстровані законопроекти

За оцінкою експертів військовий збір фактично повторює фіскальні функції податку на доходи фізичних осіб. Народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Дубінський зареєстрував у Верховній Раді два законопроекти (№ 2252 та № 2253). В них пропонується скасувати військовий збір з 1 січня 2020 року.



НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на грудень 2019 року
У календарі (див. ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Підприємець затримав виплату зарплати: що треба знати

У публікації розглянуто:

  • правила виплати заробітної плати відповідальність за несвоєчасну виплату зарплати працівникам (фінансова, адміністративна, кримінальна);
  • коли роботодавці здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів (далі — Компенсація);
  • механізм розрахунку Компенсації;
  • порядок оподаткування Компенсації.


ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Які сплачені податки загальносистемник включає до витрат

Об’єктом оподаткування ПДФО у підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід — різниця між загальним оподатковуваним доходом (вируч­ка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, по­в’я­заними з господарською діяльністю.


Приміщення використовується у госпдіяльності: чи можна включити земельний податок до витрат

Запитання: Чи має право ФОП на загальній системі включити до складу витрат суму сплаченого земельного податку за земельну ділянку під приміщенням, яке використовується при здійсненні підприємницької діяльності?


Коли та як екс­єдиннику треба реєструватися платником ПДВ

У публікації надані відповіді на такі запитання:

  • як відмовитися від спрощеної системи (як добровільно, так і в обов’язковому порядку); 
  • коли слід обов’язково реєструватися платником ПДВ; 
  • який механізм ПДВ-реєстрації; 
  • позиція судів відносно порядку розрахунку обсягів доходів екс-єдинників з метою обов’язковості ПДВ-реєстрації.


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Зменшення ставок єдиного податку: чи існує така можливість

Запитання: Чи передбачена пільга для єдин­ників, які належать до певних соціальних категорій громадян, у вигляді зменшення встановлених ставок єдиного податку?


Чи може ФОП-­єдинник користуватися векселями

Запитання: Чи може ФОП-єдинник при проведенні розрахунків за операціями з купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) надавати чи отримувати вексель?


Як швидко зміна видів діяльності відобразиться в «єдиному» реєстрі

Запитання: В який термін контролюючий орган вносить дані до Реєстру платників єдиного податку в разі зміни видів діяльності ФОП — платником єдиного податку 3 групи?


Чи має право ФОП-­єдинник відкликати заяву про відпустку через хворобу

Запитання: Чи може ФОП-єдинник, який подав до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки, в подальшому відкликати її у зв’язку з перебуванням в такому періоді на лікарняному?



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Фактичні перевірки роботодавців: три детальні відповіді податківців

У публікації розглянемо відповіді на три запитання щодо особливостей перевірок податківцями роботодавців з питань укладення трудового договору та оформлення трудових відносин з працівниками.


Строк дії «алкогольної роздрібної» ліцензії закінчився, нова на оформленні: що робити з алкоголем

Суб’єкти господарювання всіх форм власності (у тому числі виробники алкогольних напоїв) мають право здійснювати роздрібну торгівля алкогольними напоями за наявності у них відповідної ліцензії на роздрібну торгівлю (крім столових вин) (ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР, далі — Закон № 481).


Індексація зарплати за листопад 2019 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.


Яка відповідальність за втрату реєстраційного РРО-­посвідчення

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахункові операції, є Закон України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР (далі — Закон № 265). 

Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах (крім Податкового кодексу України) не допускається. Законом № 265 та нормами чинного законодавства відповідальності до суб’єктів господарювання за втрату Реєстраційного посвідчення на РРО не передбачено.