Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Нарешті запрацював мораторій на продаж сільськогосподарської землі
Нагадаємо, що Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» від 20 грудня 2018 року № 2666-VIII (законопроект від 4 грудня 2018 року № 9355-5) (далі — Закон № 2666), згідно з яким мораторій на відчуження сільськогосподарських земель продовжено до 2020 року. Але потім трапилася якась детективна історія. 

ФОП припустився помилки в ЄСВ-звіті за формою № Д5: як виправити

Ситуація: ФОП припустився грошової помилки у річному Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5) (далі — Звіт № Д5) (наприклад, заповнено не ту таблицю форми або помилка у грошовому показнику). Як її виправити?


5 умов для отримання податкової соцпільги
У 2019 році мінімальна зарплата становить 4173 грн., а гранична сума місячної зарплати, яка дає право на отримання податкової соціальної пільги (далі — ПСП), — 2690 грн. Тому зараз право на ПСП можуть отримати громадяни, які працюють неповний робочий день, та батьки з двома і більше дітьми.

Прострочена кредиторська заборгованість = дохід загальносистемника

Кредиторська заборгованість — це коли підприємець заборгував якусь суму. Наприклад, отримав передоплату від покупця, але не відвантажив йому товар (роботу, послугу); отримав товар (роботу, послугу), але не сплатив за це постачальнику. Так ось, кредиторська заборгованість, яка не стягнута з боржника після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фінансовою допомогою (пп. 14.1.257 Податкового кодексу України). Загальний строк позовної давності — 3 роки з моменту виникнення заборгованості (п. 1 ст. 257 Цивільного кодексу України).


Витрати на розрахунково-касове обслуговування у ФОП-загальносистемника: податкові нюанси

До переліку витрат (безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів від провадження господарської діяльності), які враховують загальносистемники при обчисленні чистого доходу, належить, зокрема, плата за розрахунково-касове обслуговування (пп. 177.4.4 Податкового кодексу України).


Чи можуть єдинники проводити розрахунки через LiqPay

ГУ ДФС у м. Києві в індивідуальній податковій консультації від 20 грудня 2018 року № 5313/ІПК/26-15-13-06-09 зазначило, що проведення розрахунків через електронні платіжні системи, зокрема LiqPay, не відносяться до грошових розрахунків, тобто є порушенням умов перебування платників на першій–третій групі спрощеної системи оподаткування.

Потім ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 107.04) зробила більш «туманний» висновок: фізичні осо­би — підприємці можуть здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій формі). При цьому здійснення розрахунків із використанням платіжного сервісу LiqPay знаходиться у правовому полі Національного банку України.


Коли ФОП-«новачок» може обрати ставку єдиного податку 3%

Ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

  • 3% від доходу — для платників ПДВ;
  • 5% від доходу — для неплатників ПДВ.

У пп. 4 п. 293.8 Податкового кодексу України зазначені випадки, коли підприємець може обрати третю групу зі ставкою 3%. На підставі цього ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 107.05) зробила два висновки.


Суд роз’яснив, у чому відмінність трудового договору від цивільно-правового: ціна помилки для роботодавця
Інспектори Управління Держпраці у Черкаській області при проведенні інспекційного відвідування виявили, що роботодавець допустив до виконання трудових функцій осіб без укладення трудового договору та без повідомлення фіскального органу про прийняття працівника на роботу. Як наслідок: порушені вимоги ст. 24 Кодексу законів про працю України. Отже, з фізособами замість трудових договорів роботодавець уклав договори підряду та договори про надання послуг, які є різновидом цивільно-правових договорів.

Держпродспоживслужба та Держпраці домовилися про спільні дії у сфері детінізації зайнятості

У ході перевірок Держпродспоживслужбою операторів ринку інспектори фіксували непоодинокі випадки порушення не лише санітарного законодавства, зокрема відсутність медичних оглядів у працівників, а й факти нелегального працевлаштування.


Механізм отримання акта звірки розрахунків за податками

З метою обліку нарахованих і сплачених сум податків, зборів, митних та інших платежів до бюджетів, ЄСВ фіскальними органами відкриваються інтегровані картки платників (далі — ІКП) за кожним платником та кожним видом платежу. ІКП містить інформацію щодо стану розрахунків платника з бюджетами та цільовими фондами за відповідним платежем.


Що є оригіналом електронного документа
ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 140.03) пояснила: оригіналом електронного документа (листа, довідки, запиту тощо), отриманого суб’єктом господарювання в електронному вигляді через Електрон­ний кабінет, вважається електронний примірник такого документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з кваліфікованим електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису, та з електронною позначкою часу.

З 1 січня більше 90% радянських ГОСТів втратили чинність
Мінекономрозвитку нагадує, що з 1 січня 2019 року переважна більшість технічних стандартів Радянського Союзу — ГОСТів, розроблених до 1992 року, втратили чинність в Україні.

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 18% річних
Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних. Збереження ставки спрямоване на зниження інфляції до 5% у 2020 році.

Нові строки подання скарги на рішення контролюючого органу

ГУ ДФС у м. Києві звертає увагу, що до Податкового кодексу України внесено зміни, якими передбачено збільшення:

  • терміну, протягом якого платник може подати скаргу на рішення контролюючого органу (з 10 календарних днів до 10 робочих днів); 
  • терміну подання заперечень та/або додаткових документів до акта (довідки) податкової перевірки (з 5 до 10 робочих днів); 
  • строку прийняття конт­ролюючим органом податкового повідомлення-рішення за результатами перевірки (з 10 до 15 робочих днів).


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар підприємців на березень 2019 року
У календарі (див. ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Платник має податковий борг: яка черговість його погашення

Запитання: Яка черговість зарахування коштів, якщо суб’єкт господарювання має податковий борг з відповідного податку/збору, але платіжним дорученням спрямовує кошти на сплату поточних зобов’язань з податків/зборів?


МЗП-­доплати на числових прикладах

Розмір заробітної плати працівника за пов­ністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за мінімальну заробітну плату (далі — МЗП). Якщо зарплата не дотягує до МЗП, роботодавець повинен зробити відповідні доплати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру:

  • ВРАХОВУЮТЬСЯ: оклад, премії, надбавки та доплати;
  • НЕ ВРАХОВУЮТЬСЯ: доплати за ро­боту в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат (абз. 2 ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР, далі — Закон № 108).


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Заповнюємо «єдиний» звіт для платників першої та другої групи
Платники першої та другої групи подають Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація єдинника) (її форму затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578) протягом 60 днів після закінчення календарного року. 


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за лютий 2019 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.


Що треба знати про комплексні перевірки Держпраці
Кабінет Міністрів України розпорядженням «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від 5 вересня 2018 року № 649-р (далі — Розпорядження № 649-р) передбачив комплекс­ні перевірки для виявлення неоформлених працівників. В. о. заступника Голови ДФСУ Євген Бамбізов розповів, що з моменту дії Розпоряд­ження № 649-р роботодавці надали до ДФС 802 тис. заявок і повідомлень про прийнятих 1,5 млн працівників.