Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Типові порушення з підакцизною продукцією
ГУ ДПС у Одеській області навела основні «акцизні» порушення, які зафіксовані при проведенні перевірок.

Кошти отримано через банківські термінали або мобільні додатки: чи потрібно застосовувати РРО?

Суб’єкти господарювання, які не мають РРО-пільг при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток (з використанням платіжного терміналу, з’єднаного з РРО) при продажу товарів (наданні послуг), зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів (ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР).

Державна податкова служба України в індивідуальній податковій консультації від 21 листопада 2019 року № 1458/04-36-33-02-07/ІПК пояснила два нюанси застосування РРО.


Особливості повернення помилково сплаченого ЄСВ

З 1 жовтня 2019 року ЄСВ перераховується виключно на рахунки ДПС, які відкриті Державною казначейською службою України відповідно до вимог стандарту IВАN.


Оновлення банкнотно-монетного ряду гривні

В обіг буде введено монети номіналом 5 та 10 гривень, які поступово замінять паперові банкноти. Водночас буде запроваджено оновлені банкноти номіналом 50 та 200 гривень з удосконаленою системою захисту. Цими нововведеннями Нацбанк завершить оптимізацію поточного номінального ряду гривні, яка тривала з 2014 року.



НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на січень 2020 року
У календарі (див. ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Правила перерахунку ПДФО за 2019 рік: шпаргалка для роботодавця

Роботодавець (податковий агент) зобов’язаний здійснити перерахунок суми доходів, нарахованих працівнику у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги (далі — ПСП) (пп. 169.4.2 Податкового кодексу України, далі — ПК):

  • за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;
  • під час проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням працівника або у випадках, коли її застосування заборонено;
  • під час проведення остаточного розрахунку з працівником, який звільняється.

Як зміняться податки у 2020 році, розмір яких залежить від соцпоказників
Існують податки, які розраховують спираючись на місячний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі — ПМПО) і мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), зок­рема це:
  • мінімальний страховий внесок, який залежить від діючої МЗП (це важливо при розрахунку мінімальної місячної суми ЄСВ, що сплачує ФОП «за себе»; при донарахуванні додаткової бази для обкладання ЄСВ «зверху» щодо тих працівників (які не є інвалідами) за основним місцем, у яких місячний дохід не дотягує до «мінімалки»; тощо);
  • максимальна величина доходу застрахованої особи, на яку нараховується ЄСВ (показник розраховується виходячи із діючого розміру 15 МЗП);
  • розмір податкової соціальної пільги (далі — ПСП) (показник розраховується виходячи із 50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня звітного року);
  • граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП (показник розраховується виходячи із місячного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.).

Варто пам’ятати: роботодавці зобов’язані виплачувати працівникам за основним місцем роботи зарплату в розмірі не менше мінімального.

Слід зазначити, що ПМПО та МЗП на 2020 рік установлено Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14 листопада 2019 року № 294-IX (далі — Закон).

Далі в публікації систематизуємо оновлені податкові показники, які залежать від МЗП і ПМПО.



ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Річна Декларація про доходи для загальносистемників: головні нюанси

Підприємці на загальній системі повинні подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація про доходи), у якій відображають усі свої доходи, отримані протягом року (як підприємницькі (на загальній і спрощеній системі), так і громадянські). У Декларації про доходи також вказують витрати, які є податковою знижкою (за умови, що підприємець поніс відповідні «податковознижувальні» витрати та отримує заробітну плату за трудовим договором).

У річній Декларації про доходи здійснюєть­ся розрахунок ПДФО та військового збору, які треба сплатити загальносистемнику. Ще можлива ситуація, коли платник навпаки зайво сплатив суму ПДФО.



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Скільки податків у 2020 році мають сплачувати єдинники «за себе»

Для платників 1 і 2 групи граничні ставки єдиного податку розраховуються спираючись на розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі — ПМПО) та мінімальної зарплати (далі — МЗП) станом на 1 січня звітного року. У 2020 році ці показники зміняться у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14 листопада 2019 року № 294-IX (далі — Закон про Держбюджет-2020) (законопроект від 15 вересня 2019 року № 2000).



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за грудень 2019 року
Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.

РРО при розрахунках за допомогою системи Forpost
Закон України «Про електронну комерцію» від 3 вересня 2015 року № 675-VIII (далі — Закон № 675) визначає засади діяльності у сфері електронної комерції та зазначає права і обов’язки учасників відносин. Державна податкова служба України в індивідуальній податковій консультації від 25 листопада 2019 року № 1507/6/99-00-05-04-01-15/ІПК навелаосновні нюанси, які треба знати підприємцям при здійсненні електрон­ної комерції. Проаналізуємо їх.