Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Відкриті нові рахунки для сплати податків

Рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів відкриваються протягом 45 днів із дня прийняття Закону про Державний бюджет України. Ця норма зафіксована у п. 2.1 Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 22 червня 2012 року № 758.

На виконання наказу Держказначейства «Про затвердження Змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету» від 26 грудня 2018 року № 406: 2 січня 2019 року змінено реквізити рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюд­жетів.


Нові бюджетні рахунки для новоутворених об’єднаних територіальних громад
Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє про відкриття бюджетних рахунків для зарахування надходжень до новоутворених об’єднаних територіальних громад (далі — ОТГ). Рахунки запрацювали з 3 січня 2019 року.

Єдинник обирає квартальний період для ПДВ-звітності: що треба знати
Платники єдиного податку можуть обрати як місячний, так і квартальний податковий період звітності з ПДВ. У разі обрання квартального звітного періоду платник єдиного податку разом з декларацією з ПДВ за останній звітний період календарного року подає заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду (далі — Заява про вибір).

Форму Заяви про вибір наведено в додатку 1 до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21.


Підприємець виплатив своєму працівнику лікарняні. Яку суму включати до витрат?

До витрат підприємця на загальній системі оподаткування включається сума виплаченого матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності найманого працівника (оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця), яка відображається у графі 7 Книги обліку доходів і витрат.

ГУ ДФС у Запорізькій області пояснює, що решта суми оплати днів непрацездатності, що фактично виплачує Фонд, не є витратами загальносистемника, і як наслідок, не включається до витрат, що враховуються при визначенні чистого оподатковуваного доходу.


У 2019 році сигарети суттєво здорожчають

Після внесення змін до п. 17 підрозділу 5 розділу ХХ Податкового кодексу України зросли ставки акцизного податку на тютюнові вироби.

Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби повідомляє, що з 1 січня 2019 року законодавством передбачено збільшення специфічних ставок акцизного податку на 20%, та ще на 9% з 1 липня 2019 року.


Платник програв фіскалам суд: коли треба сплатити суми податків, що оскаржувалися

ГУ ДФС у Львівській області надало відповідь на таке запитання: протягом якого терміну необхідно сплатити оскаржені в судовому порядку, донараховані згідно з актом перевірки, суми?


Запрацював Електронний кабінет водія
Державне агентство з питань електронного урядування України 21 грудня 2018 року повідомило про те, що запрацював Електронний кабінет водія. 

Доходи єдинника перевищили 1 млн грн.: коли можна повернути РРО-пільгу

Як відомо, підприємці — платники єдиного податку другої-четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів/послуг повинні самостійно встановити РРО при перевищенні річного обсягу доходу понад 1 млн грн. У п. 296.10 Податкового кодексу України зазначено, що застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.


У яких випадках єдинники застосовують РРО?

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 109.04) зазначає, що підприємці-єдинники другої–четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), зобов’язані у разі:

  • або перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн.;
  • або здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні (згідно з переліком, затвердженим постановою КМУ від 16 березня 2017 року № 231);
  • або здійснення продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення;
  • або здійснення роздрібної торгівлі підакцизних товарів (у тому числі пивом у пляшках і бляшанках), 
проводити розрахункові операції на повну суму продажу через зареєстровані, опломбовані та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

Індекс інфляції за грудень 2018 року

Держстат повідомляє, що інфляція на споживчому ринку в грудні 2018 року (порівняно з поперед­нім місяцем) становила 0,8%, а за рік — 9,8%.


Прийнято нові Довідники податкових пільг
ДФС України оприлюднила Довідник № 91/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довідник № 91/2 інших податкових пільг станом на 1 січня 2019 року.

Оновлено Державний реєстр РРО

Звертаємо увагу, що наказом Державної фіскальної служби України від 4 січня 2019 року № 8 оновлений Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, який містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена.

Окремо наведено перелік РРО, виключених з Держреєстру у 2016–2018 рр., експлуатація яких не дозволяється.



НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на лютий 2019 року
У календарі (див. ТУТ)  наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Відображення доходів працівника-­інваліда в ЄСВ­-звіті

З 1 січня 2019 року фізичні особи — підприємці почали застосовувати ставку ЄСВ до доходів працівників — осіб з інвалідністю у розмірі 8,41%. Відповідні зміни до ч. 13 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI (далі — Закон № 2464) внесено Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII.

Нагадуємо: до 1 січня 2019 року ставка ЄСВ у розмірі 8,41% до доходів працівників — осіб з інвалідністю поширювалась тільки на юридичних осіб. А роботодавці-підприємці сплачували ЄСВ за загальною ставкою 22%.



ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Що треба знати загальносистемнику про річний ЄСВ-­звіт

Кожен підприємець на загальній системі повинен подавати до податкової річний Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5) (далі — Звіт № Д5) «за себе». 

У Звіті № Д5 загальносистемник розраховує суму ЄСВ за звітний рік. 


Числовий приклад заповнення загальносистемником Декларації про доходи
У попередньому номері розглянуто механізм заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Декларація про доходи). Зараз наведемо числовий приклад заповнення Дек­ларації про доходи підприємцем, який перебував у 2018 році на загальній системі.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Суд проти одночасного притягнення ФОП­-роботодавця до двох видів відповідальності
За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору Держ­праці наклала на ФОП-роботодавця фінансовий та адміністративний штраф. Але Верховний Суд України (постанова від 21 грудня 2018 ро­ку у справі № 814/2156/16, адміністративне провадження № К/9901/17864/18) має іншу позицію.

Індексація зарплати за січень 2019 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.


Що буде з договірними зобов’язаннями після держреєстрації припинення діяльності ФОП

Запитання: Чи анулюються у випадку державної реєстрації припинення суб’єкта підприємницької діяльності — фізичної особи її зобов’язання за укладеними договорами?


Отримання або знищення печатки: чи повинні про це знати фіскали

Запитання: Чи повинен платник повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки?