Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Мінфін планує затвердити нові форми реєстраційних документів для єдинників

Реєстраційні форми для єдинників (заява про застосування спрощеної системи оподаткування да­лі — Заява; розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, далі — Розрахунок доходу) затверджені ще «древнім» наказом Міністерства фінансів України від 20 грудня 2011 року № 1675 (далі — Наказ № 1675).


ФОП змінює систему оподаткування: чи можна використовувати свою стару «єдиноподаткову» Книгу обліку
Як відомо, підприємець може змінювати систему оподаткування. Для кожної з них передбачена своя специфічна форма Книги обліку. Виходячи із цього, Головне управління ДФС у Тернопільській області пояснило, що не потрібно реєструвати нову Книгу обліку тим підприємцям, які змінюють систему оподаткування (у нашому випадку: із загальної на спрощену), та мають зареєстровану в контролюючому органі Книгу обліку (що зберігається у платника протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис, та яка не анульована та/або не закінчена).

Несплата роботодавцем ЄСВ створює «пенсійні проблеми» для працівника

Громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг, зокрема, за наявності необхідного страхового стажу. А стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.


Шпаргалка для онлайн-реєстрації касового апарату

З 19 квітня 2019 року запрацювала нова процедура реєстрації РРО, яка здійснюється на підставі однієї заяви, без додатків. Як повідомляє Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби, це стало можливим за рахунок запровадження електронного обміну документами між учасниками відносин у сфері застосування РРО (виробник РРО, ЦСО, суб’єкт господарювання, ДФС) та взаємодії інформаційних ресурсів фіскальної служби, що прямо передбачено у наказі Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547.


Які ФОП-лікарі робитимуть щеплення безоплатно
Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що на початку літа приватні медзаклади, лікарі-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров’я України (далі — НСЗУ), отримають вакцини за національним Календарем щеплень. Такі вакцини закуплені за кошти держбюджету, а тому безоплатні для всіх пацієнтів. Окремі вакцини стануть доступні і в приватних пологових будинках. Це регламентовано наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень» від 27 лютого 2019 року № 473.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на червень 2019 року
У календарі (див. ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Що треба знати роботодавцю про відпустку без збереження заробітної плати
У житті кожної людини бувають форс-мажорні обставини. Саме для цього у чинному законодавстві передбачено надання відпустки без збереження заробітної плати (далі — ВбЗЗП), так званої «відпустки за свій рахунок», тобто коли працівнику надається час на вирішення своїх особистих проблем. Звісно, за цей час зарплата не нараховується. Також ВбЗЗП іноді використовують роботодавці для економії підприємницьких витрат. У публікації розглянемо основні нюанси надання ВбЗЗП.

Правила розрахунку «відпускного коефіцієнта»

При розрахунку відпускних роботодавцю необхідно коригувати середню заробітну плату на кое­фіцієнт підвищення тариф­них ставок / посадових окладів (далі — Кое­фіцієнт). За допомогою Коефіцієнта суми відпускних дотягуються до рівня сьогоднішньої зарплати. Розглянемо основні нюанси, пов’язані з обчисленням та застосуванням Коефіцієнта.


Розрахунок та оподаткування відпускних

Чинне законодавство вимагає від роботодавця щорічно оплачувати відпустки працівникам. З точки зору оподаткування відпускні прирівнюються до зарплати. 

Розрахунок відпускних регулюється Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок № 100). 

Давайте розглянемо основні нюанси, які пов’язані з обчисленням відпускних та їх оподаткуванням.



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за травень 2019 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.


Чи можна подати паперову звітність, якщо не прийшла квитанція

Запитання: Чи мають право ФОП у разі неотримання квитанції про прийняття податкової звітності у електронній формі надати повторно на паперовому носії звітність, та яка звіт­ність буде вважатись прийнятою?