Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Чи має право платник надіслати заяву про повернення податків/пені через Електронний кабінет

Згідно з п. 43.4 Податкового кодексу України платник подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених податкових зобов’язань та пені у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів, що повертаються:

  • на поточний рахунок платника в установі банку;
  • на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; 
  • у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника рахунку в банку.

Роботодавець компенсує придбання товарів працівнику: нюанси оподаткування

Міністерство фінансів України наказом від 26 квітня 2019 року № 181 затвердило Узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором суми доходу, виплаченого роботодавцем працівнику за товари (роботи, послуги), що були придбані таким працівником за рахунок власних готівкових коштів (далі — Узагальнююча консультація № 181).

Наведемо висновки з Узагальнюючої консультації № 181 ...


Платникам екологічного податку про скидання забруднюючих речовин у воду

У ст. 42 Водного кодексу України вказано, що водокористувачі можуть бути первинними і вторинними.


Чому ФОП-єдинники є платниками орендної плати

Передусім зазначимо: плата за землю — обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (пп. 14.1.147 Податкового кодексу України, далі — ПК).


Інтернет-магазин не зобов’язаний застосовувати РРО в разі використання платіжної системи FORPOST

Як відомо, суб’єктами господарювання (крім ФОП-єдинників, які мають РРО-пільги) через РРО мають бути проведені розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карт, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Про це йдеться у ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР (далі — Закон № 265).


Чи буде акцизним складом приміщення, де зберігають, одержують, видають алкоголь?
ГУ ДФС у Тернопільській області зазначає: приміщення, де суб’єкти господарювання, які не є виробниками алкогольних напоїв, здійснюють їх зберігання, одержання чи видачу, а також реалізацію спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів відповідно до отриманої ліцензії, не є акцизним складом.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на липень 2019 року
У календарі (див. ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Тонкощі обчислення ЄСВ працівникам з інвалідністю: 4 числових приклади

Головне управління ДФС у Черкаській області навело приклади, у яких розглянуто особливості обчислення ЄСВ «зверху» ФОП-роботодавцями (як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування) на заробітну плату найманих працівників — осіб з інвалідністю у 2018–2019 рр.


Податкова революція для виробників та продавців пального
З 1 липня 2019 року вводиться в дію система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового. Від 1 липня запроваджується ліцензування виробниц­тва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним. До 1 липня 2019 року Держказначейство відкриє рахунки платникам акцизного податку, що включені до відповідного реєстру з реалізації пального або спирту етилового.

Компенсація за невикористану щорічну відпустку: пам’ятка для роботодавця

Продовжимо розгляд нюансів, які пов’язані з нарахуванням компенсації за невикористану щорічну відпустку. При цьому нагадаємо, що у попередньому номері надані відповіді на такі запитання (див. на стор. 15–20 № 10 газети за 2019 рік):

  • яка має бути тривалість відпустки; 
  • чи можна працівникові не йти у щорічну відпустку; 
  • чи дозволяє законодавство добровільну відмову працівника від щорічної відпустки; 
  • чи існує строк давності для невикористаної щорічної відпустки;
  • за які відпустки виплачують компенсації, а за які ні;
  • що робити з невикористаною щорічною відпусткою. 


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Спрощена система оподаткування очима фіскалів (умови та порядок «єдиноподаткового» переходу)
Продовжуємо розглядати «ЗІР»-консультації із підкатегорії 107.01 (умови та порядок переходу на спро­щену систему оподаткування) (початок див. у № 10 газети за 2019 рік).


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за червень 2019 року
Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.

Як оформити договір про надання послуг

Взаємовідносини між підприємством і підприємцем, так само як і між двома підприємцями тощо, щодо надання послуг повинні здійснюватися на підставі договору.