Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 05arrow Чи можна використовувати громадянський рахунок з підприємницькою метою



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Чи можна використовувати громадянський рахунок з підприємницькою метою

При відкритті рахунку фізособа зобов’язана письмово повідомити банк про наявність або відсутність статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (абз. 2 п. 1.14 глави 1 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492, далі — Інструкція № 492).

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (п. 7.7 глави 7 Інст­рукції № 492).

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 135.06) вказує, що за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб — резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності (п. 7.8 глави 7 Інструкції № 492). 

Отже, фіскали забороняють використання громадянських рахунків у підприємницьких цілях. Однак санкцій саме за порушення п. 7.7 глави 7 Інструкції № 492 не передбачено для ФОП. Якщо банк не кваліфікує такий платіж як підприємницький (що і відбувається в більшості випадків), то зарахує платіж. 

Як правило, гроші, які надходять на громадянський рахунок, платники приховують від оподаткування. Між тим фіскали можуть (хоча це трапляється вкрай рідко) за рішенням суду отримати інформацію про рух коштів на громадянському рахунку. У такому разі платника чекають штрафи за заниження об’єкта оподаткування.