Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 05arrow Кабмін запустить електронні акцизні марки



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Кабмін запустить електронні акцизні марки

Кабінет Міністрів у своїй постанові від 12 лютого 2020 року № 97 (далі — Постанова № 97) затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Нова система передбачає низку особливостей, які запроваджуватимуться поетапно.

Паперові акцизні марки видозміняться. У Постанові № 97 уточнюється, що марка для алкогольних напоїв має містити 2 нові елементи:

  • двомірний штрих-код швидкого реагування (QR-код*);
  • лінійний штрих-код**.

Для одержання акцизних марок, перевірки сплати акцизу та звітування виробник використовуватиме Електронний кабінет платника податків.

Таким чином, паперових заявок на отримання марок з часом не буде.

Система «Електронна акцизна марка» будуватиметься за компонентним (модульним) принципом, що передбачає певний початковий функціонал, який далі може бути розширений, наприклад, для погашення акцизної марки під час її продажу з використанням РРО.

Використання системи «Електронна акцизна марка» дасть змогу відстеження руху алкогольних напоїв за допомогою співставлення інформації із бази даних ДПС про видані марки та зчитані РРО. 

У подальшому передбачено залучення громадськості до контролю за обігом алкогольних напоїв через сканування QR-коду мобільним телефоном.

Вже з 1 квітня 2020 року забезпечується можливість замовлення нового зразка марки через елект­ронний кабінет та з 1 травня 2020-го вводиться в обіг новий зразок марки акцизного податку для алкогольних напоїв.

Довідково

Нині в тестовому режимі вже працює сервіс перевірки акцизних марок. Марку можна перевірити в «ручному» режимі шляхом введення її реквізитів у Електронному кабінеті платника податків у сервісі «Пошук акцизної марки», створеному ДПС. Цей сервіс надає можливість здійснювати громадський контроль за обігом підакцизних товарів.

Розмір плати за одну марку не зміниться і становитиме:

  • для алкогольних напоїв — 0,1926 гривні,
  • для тютюнових виробів — 0,091 гривні.
Постанова № 97 набрала чинності 19 лютого 2020 року.

 

* QR-код містить інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки та посилання на веб-ресурс для перевірки марки.

** Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.