Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 05arrow Загальносистемник неправильно перерахував військовий збір у 2019 році: що робити



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Загальносистемник неправильно перерахував військовий збір у 2019 році: що робити

21 лютого 2019 року сплив граничний термін сплати, зокрема, військового збору, зазначеного підприємцями-загальносистемниками у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік. При цьому слід врахувати, що з 3 січня 2019 року діють нові рахунки для перерахування декларантами військового збору за результатами обов’язкового декларування (код класифікації доходів бюджету 11011001 «Військовий збір, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»).

ГУ ДФС у Черкаській області пояснило, що робити платникові, який перерахував військовий збір на помилковий рахунок.

Пунктом 43.6 Податкового кодексу України (далі — ПК) визначено, що повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань* платникам здійснюється з бюджету, в який такі кошти були зараховані.

Обов’язковою умовою для цього є подання платником відповідної заяви (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ПК).

Заява подається у довільній формі. В ній обов’язково зазначається напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника рахунка в банку (п. 43.4 ПК).

Отже, черкаські фіскали зазначили: у разі сплати загальносистемником військового збо­ру на помилковий рахунок, для правильного зарахування ФОП слід звернутися до фіскального органу за місцем обліку з відповідною заявою, в якій обов’язково зазначити напрям перерахування коштів.

* Згідно з пп. 14.1.39 ПК грошове зобов’язання — сума коштів, яку платник повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов’язання та/або штрафну (фінансову) санкцію.