Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 09arrow Які ФОП-лікарі робитимуть щеплення безоплатно



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Які ФОП-лікарі робитимуть щеплення безоплатно

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що на початку літа приватні медзаклади, лікарі-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров’я України (далі — НСЗУ), отримають вакцини за національним Календарем щеплень. Такі вакцини закуплені за кошти держбюджету, а тому безоплатні для всіх пацієнтів. Окремі вакцини стануть доступні і в приватних пологових будинках. Це регламентовано наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень» від 27 лютого 2019 року № 473.

Тепер розподіл закуплених державою вакцин буде відбуватися за принципом «за дитиною», а не «за закладом», як це було досі. Міністерство пояснює, у яких приватних медзакладах можна буде безоплатно вакцинуватися, а саме:

  • у приватних клініках, що уклали договір з НСЗУ;
  • у сімейних лікарів, терапевтів або педіатрів, які мають власну практику (лікарі-ФОП) та спів­працюють з НСЗУ;
  • у приватних пологових будинках та неонатологічних центрах.
Нагадаємо, з квітня 2019 року приватні клініки та лікарі-ФОП, які мають контракт з НСЗУ, отримали доступ до програми «Доступні ліки». Це стало можливо завдяки впровадженню елект­ронного рецепту. Відтепер не має значення, де проживає пацієнт і де рецепт був виданий. Пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка бере участь у програмі. А виписувати рецепти за програмою зможуть всі лікарі первинної ланки, які працюють у медзакладах — партнерах НСЗУ (у тому числі лікарі-ФОП).