Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 13arrow Що треба знати ФОП про страховий стаж



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Що треба знати ФОП про страховий стаж

Для призначення пенсії підприємцям необхідно мати відповідний страховий стаж. 

Для зарахування страхового стажу ФОП (як на загальній, так і на спрощеній системі) слід своє­часно сплачувати ЄСВ «за себе» та подавати річну ЄСВ-звітність за формою № Д5 до фіскальних органів. Дані ЄСВ-звітності та про сплату ЄСВ «за себе» завантажуються до системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду та в подальшому використовуються для призначення пенсії, допомоги в центрі зайнятості та інших соціальних виплат. 

Згідно з чинним законодавством за кожний місяць ФОП зобов’язані сплачувати ЄСВ «за себе» виходячи із розміру, не меншого ніж 22% від мінімальної зарплати, тому мінімальний страховий внесок у 2019 році — 918,06 грн. за місяць (4173,00 грн. х 22%). Максимальна величина доходу, яка підлягає оподаткуванню, становить 15 МЗП (у 2019 році — 15 х 4173,00 грн. = 62595,00 грн.), відповідно максимальна місячна сума нарахованого ЄСВ у 2019 році — 13770,90 грн. (62595,00 грн. х 22%).

Граничний термін сплати ФОП ЄСВ «за себе» за звітний квартал — до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується внесок.

У разі несплати або несвоєчасної сплати ЄСВ «за себе» у ФОП виникає недоїмка, на яку нараховуються фінансові санкції, пеня, та настає адміністративна відповідальність.

Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області зазначає, що наявність недоїмки зі сплати ЄСВ не дозволяє зарахувати до страхового стажу періоди роботи в повному обсязі, і приватний підприємець ризикує залишитися без права на отримання пенсії та інших соціальних виплат.