Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 14arrow Страховий стаж працівника при розрахунку суми лікарняних у 2019 році



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Страховий стаж працівника при розрахунку суми лікарняних у 2019 році

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника: чим більший стаж — тим більший відсоток виплати. Отже, роботодавцям потрібно враховувати вплив страхового стажу на розмір лікарняних.

Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області навело основні нюанси, які стосуються обчислення страхового стажу.

Що таке страховий стаж
Визначення страхового стажу міститься у ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). Там вказано, що це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Особливості підтвердження страхового стажу за різні періоди
Стаж для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається в три етапи:

  • до 28 лютого 2001 року обчислюється загальний трудовий стаж згідно із записами у трудовій книжці;
  • з 28 лютого 2001 року до 1 січня 2011 року до загального трудового стажу, набутого за попередні періоди, додається страховий стаж;
  • з 1 січня 2011 року страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.

Як страховий стаж впливає на суму лікарняних
При обчисленні лікарняних (із розрахунку за 1 день) страховий стаж визначається у відсотках до середньоденної заробітної плати, а саме: до 3-х років — 50%; від 3 до 5 років — 60%; від 5 до 8 років — 70%; понад 8 років — 100%.
Право на оплату лікарняних у розмірі 100% незалежно від стажу мають такі пільгові категорії осіб:

  • застраховані особи, віднесені до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • один із батьків (особа, яка їх замінює), який доглядає хвору дитину віком до 14 років, постраждалу внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • ветерани війни, постраждалі учасники Революції Гідності та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII;
  • особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23 березня 2000 року № 1584-III;
  • донори, які мають право на пільгу відповідно до ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23 червня 1995 року № 239/95-ВР;
  • особи, реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» від 17 квітня 1991 року № 962-XII, із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Специфічні випадки зарахування періодів до страхового стажу
До страхового стажу прирівнюються періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за Законом № 1105, але нею або роботодавцем за неї сплачено ЄСВ (наприклад, робота за цивільно-правовим договором).
Ще до страхового стажу зараховується період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також отримання виплат по безробіттю та пенсії по інвалідності.

Обмеження при розрахунку лікарняних
Якщо застрахована особа протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку має страховий стаж менше 6 місяців, то вона отримує право на допомогу по тимчасовій непрацездатності виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.