Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 17arrow Правила визначення податкових зобов’язань з ПДВ



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Правила визначення податкових зобов’язань з ПДВ

Відповідно до п. 187.1 Податкового кодексу України (далі — ПК) датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника;
  • б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПК).

Увага! Якщо між платниками існують договірні відносини щодо постачання товарів/послуг, то на дату надходження коштів на банківський рахунок (в тому числі помилково), платник податку відповідно до ст. 187 ПК повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ і скласти відповідно до «першої події» податкову накладну за цією операцією в елект­ронній формі та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) у встановлений ПК термін (п. 201.1 ПК).

Водночас при помилковому зарахуванні коштів на банківський рахунок платник (на дату повернення цих коштів) має скласти роз­рахунок коригування до податкової накладної та зменшити податкові зобов’язання після реєстрації такого розрахунку в ЄРПН.

Навпаки, у випадку, якщо договірні відносини на постачання товарів/послуг між отримувачем коштів і особою, що перерахувала такі кошти, відсутні та повернені помилково зараховані кошти у встановлений для таких випадків термін, податкові зобов’язання з ПДВ у платника не виникають. Отже, підстави для складання податкової накладної відсутні.

Офіс великих платників податків Державної податкової служби