Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 18arrow З 1 січня 2021 року запроваджується єдина звітність з ЄСВ та ПДФО



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
З 1 січня 2021 року запроваджується єдина звітність з ЄСВ та ПДФО

Верховна Рада розглянула у другому читанні та підтримала в цілому Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» від 19 вересня 2019 року № 115-IX (законопроект № 1057) та Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» від 19 вересня 2019 року № 116-IX (законопроект № 1072). А потім президент підписав ці Закони.

Закони запроваджують з 1 січня 2021 року нову об’єднану звітність щодо ЄСВ та ПДФО з єдиним встановленим терміном подання. Вони розроблені для спрощення та уніфікації процедур заповнення та подання платниками звітності до контролюючих органів. 

У більшості випадків база нарахування ЄСВ збігається з базою нарахування ПДФО у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Тому прийняті закони запроваджують єдиний уніфікований документ шляхом об’єднання окремих форм податкової звітності, що на сьогодні подаються суб’єктами господарювання — податковими агентами та страхувальниками (підприємства та самозайняті особи, які використовують працю найманих працівників) у різні строки (звіт з ЄСВ подається щомісячно, а форма № 1ДФ — щоквартально).

Об’єднання звітності з ЄСВ і ПДФО дозволить скоротити кількість звітів для платників-страхувальників та зменшить витрати часу бізнесу на складання самої звітності.

Крім того, нововведеннями передбачено спрощення подання звітності з ЄСВ:

  • для фізичних осіб — підприємців на загальній системі та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема, передбачено, що відомості про нарахування, обчислення і сплату ЄСВ з доходів від підприємницької діяльності або провадження незалежної професійної діяльності подаються у складі річної декларації про майновий стан і доходи;
  • для фізичних осіб — платників єдиного податку передбачено подання звітності з ЄСВ у складі податкової декларації платника єдиного податку.

Для страхувальників (підприємств та самозайнятих осіб, які використовують працю найманих працівників) запроваджується квартальна звітність з ПДФО та ЄСВ з розбивкою за місяцями звітного кварталу.

Таким чином, з 1 січня 2021 року платники будуть подавати нову об’єднану звітність з ЄСВ та ПДФО.