Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 22arrow Які РРО-зміни чекають на підприємців



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Які РРО-зміни чекають на підприємців

У попередніх номерах газети ми вже коротко розглядали нововведення, що передбачають Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20 вересня 2019 року № 128-IX (далі — Закон № 128) та Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» від 20 вересня 2019 року № 129-IX.
В публікації редакція детально розгляне основні РРО-зміни.

Кого торкнуться зміни

РРО-зміни очікують майже всіх. Особливо ці зміни відчують єдинники 2–4 груп. Зараз вони можуть не застосовувати РРО, але поступово все більше суб’єктів господарювання будуть змушені обзавестися РРО.
Спокійно можуть спати ті, хто отримує оплату від контрагентів тільки за допомогою безготівкових розрахунків та без зас­тосування платіжних карток. Вони, як і раніше, зможуть працювати без РРО.

Нові РРО-правила для єдинників

1 група єдинників

Можливість незастосування РРО збережеться тільки для єдинників 1 групи. А з 19 квітня 2020 чим би не займалися ФОП-єдинники 1 групи (за умови дотримання правил перебування в 1 групі платників єдиного податку), РРО-імунітет не втратиться.
Є підстави вважати, що з 1 січня 2021 року умови перебування в 1 групі можливо будуть істотно пом’якшені. Наприклад, їм можуть доз­волити мати найманих працівників, а також розширять перелік дозволених видів діяльності та підвищать граничну суму річного доходу.
Про це нам говорить Указ Президента Ук­раїни «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб — підприємців» від 17 жовтня 2019 року № 761/2019, який набрав чинності з 19 жовтня 2019 року.

2–4 групи єдинників

ФОП-єдинники 2–4 груп безповоротно втрачають змогу не застосовувати РРО після перевищення ними граничного обсягу доходу в 1 млн грн. (п. 296.10 Податкового кодексу України, далі — ПК). У цьому плані нічого не змінюється. А з 1 січня 2021 року суб’єкти господарювання 2–4 груп єдинників будуть зобов’язані застосовувати РРО.
Дати, з яких виникає необхідність застосування РРО у окремих випадках для єдинників 2–4 груп з річним доходом менше 1 млн грн., детально розглянуто на стор. 3–4 № 20 газети «Консультант приватного підприємця» за 2019 рік.
Таким чином, усі єдинники 2–4 груп, незалежно від обсягу річного доходу і виду діяльності, повинні будуть застосовувати РРО з 1 січня 2021 року (а в окремих випадках ще раніше — детальніше про це див стор. 3–4 № 20 газети «Консультант приватного підприємця» за 2019 рік).
Єдине, що буде їм доступно, це пільги за ст. 9 Закону України «Про застосування реєст­раторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР (далі — Закон № 265). Ще вкрай поодинокі випадки на кшталт автоперевезень з видачею талонів або застосування КОРО з РК замість РРО згідно зі ст. 10 Закону № 265 — у випадках, обумовлених у постанові КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 23 серпня 2000 року № 1336.
Не будуть вимагати застосовувати РРО тільки 1 групу. Натомість її обіцяють розширити.
Увага! З 1 січня 2021 року граничний обсяг доходу для перебування в 2 «єдиноподатковій групі»зросте з 1,5 до 2,5 млн грн.

Далі у публікації розглянуто:

  • коли у місці продажу не застосовують РРО;
  • РРО-зміни для інтернет-магазинів;
  • електронні платіжні засоби: нововведення;
  • що таке програмні РРО;
  • правила переходу з апаратного на програмний РРО;
  • принципи роботи програмних РРО;
  • послідовність дій, якщо перерветься інтернет-зв’язок;
  • фінансові штрафи за РРО-порушення;
  • тонкощі застосування кешбеку;
  • вимоги до оформлення покупцем скарги.