Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 22arrow Безготівковий розрахунок не потребує РРО



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Безготівковий розрахунок не потребує РРО

Керівник Державної податкової служби України роз’яснив норми РРО-законодавства (у тому числі з урахуванням положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ).

1. Якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО. Те ж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. «Спрацьовує» звільнення, передбачене для банківських операцій. 

2. «Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі й ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати РРО, якщо їхні клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», — зазначив голова ДПСУ Сергій Верланов.

3. Якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадає під визначення «розрахункової операції» для цілей Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР.
«Це не нова норма: вимоги щодо застосування РРО за операціями із застосуванням платіжних карток діяли і раніше. Втім, ми розуміємо, що існує багато запитань щодо нюансів і практичних аспектів застосування РРО при проведенні таких розрахунків. Тому спільно із Міністерством фінансів України будемо їх роз’яснювати», — уточнив головний податківець України.