Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 22arrow Затверджено нову форму платіжного доручення



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Затверджено нову форму платіжного доручення

НБУ оновив форму платіжного доручення, платіжної вимоги-доручення, платіжної вимоги, роз­рахункового чеку тощо. У розрахункових документах на переказ коштів буде виключено реквізит «Код банку», оскільки міжнародний номер банківського рахунку IBAN вже містить у собі цю інформацію.

Зазначені зміни затверджено постановою Правління Нацбанку «Про затвердження Змін до Інст­рукції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» від 6 листопада 2019 року № 127 та набирають чинності з 13 січня 2020 року.

Національний банк повідомляє, що по 12 січня 2020 року можна використовувати ті платіжні реквізити, які застосовувалися до запровадження цього міжнародного стандарту. У цей період банки приймають до виконання документи на переказ коштів клієнтів, у яких заповнені або пара реквізитів «Код банку» та «Рахунок», або рахунок за стандартом IBAN.

Остаточний перехід усіх розрахунків клієнтів на стандарт IBAN відбудеться з 13 січня 2020 року — з цієї дати клієнти зможуть проводити розрахунки виключно з використанням рахунку IBAN.

Увага! Фіскали наполягають на тому, що подібного перехідного періоду для сплати податків/зборів/ЄСВ не існує. Їх зараз треба сплачувати виключно на IBAN-рахунки.