Главная arrow Архив газеты arrow 2019arrow 24arrow Податковий борг: запитання-­відповіді



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий борг: запитання-­відповіді

Начальник відділу по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Рівненській області Кайданович І. М. навів три відповіді на цікаві запитання.

Чи дозволяється уступка грошового зо­бов’язання або податкового боргу платника третім особам?
Відповідно до п. 87.7 Податкового кодексу України (далі — ПК) забороняється будь-яка уступка грошового зобов’язання або податкового боргу платника третім особам. Положення цього пункту не поширюються на випадки, коли гарантами повного та своєчасного погашення грошових зобов’язань платника є інші особи, якщо таке право передбачено ПК.

Де фізична особа — громадянин, не зареєстрована суб’єктом господарювання, мо­же переглянути інформацію про наявність (відсутність) у неї податкового боргу?
Фізична особа — громадянин, не заре­єстрована суб’єктом господарювання, в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію щодо відкритих інтегрованих карток платника.
Доступ до приватної частини Електрон­ного кабінету здійснюється за допомогою електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.
Вхід до Електронного кабінету відбувається за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал Державної податкової служби України.

Яка відповідальність існує для суб’єкта господарювання у разі відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу?
Відповідно до п. 124.1 ПК відчуження платником податків майна, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди конт­ролюючого органу, якщо отримання такої згоди є обов’язковим згідно з ПК, — тягне за собою накладення штрафу в розмірі вартості відчуженого майна.

ГУ ДПС у Рівненській області